Suomen Sodat — Keskustelua Suomen käymistä sodista

Liity, värväydy!

Talvisota: Yleistä tietoa Talvisodasta

Kadetti kuopassa kirjoitti 16.05.2011 (04:44)

  • Muokkasi: kuopassa
  • Vastaa

Talvisota sodittiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä siten, että neuvostoliittolaiset joukot päättivät aloitella sotatoimet 30. marraskuuta 1939. Sota päättyi Moskovassa tehtyyn rauhaan maaliskuun 12. päivä vuonna 1940. Tämä sota syttyi sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli käynyt ahmaisemassa Puolan puoliskon syksyllä 1939. Marraskuussa samana vuonna venäläinen väki vaati Suomelta rajaa siirrettäväksi 25 kilometriä syvemmäs Suomen suuntaan Leningradin alueelta, sekä 30-vuotisen vuokrasopimuksen Hangon seudulta, jotta sinne voitaisiin rakentaa laivastotukikohta. Noihin ehtoihin suostuessaan suomalaiset olisivat väitetysti saaneet maata hyvitykseksi Karjalan korvesta. Suomalaiset pitivät "ehdotusta" epäreiluna eivätkä ottaneet sitä vastaan. Neuvostoliittolaiset sitten päättivät toimia tavallaan, eli keräämällä miljoonapäisen armeijan rajan taakse.

Sodalle saatiin syy lavastamalla 26. marraskuuta 1939 Mainilan kylän laukaukset. Neuvostoliittolaiset poliitikot käskyttivät sen jälkeen suomalaisia uudelleen suostumaan edellisiin ehtoihin, joihin eivät suomalaiset kuitenkaan alistuneet. Suomi ei myöntänyt eikä myönnä edelleenkään Mainilaan tehtyä tykistöiskua. Neljä päivää myöhemmin lähes puoli miljoonaa neuvostosotilasta ryhtyi ryskimään Suomen suuntaan. Suomella oli vastassa vajaat pari sataatuhatta miestä. Esimerkiksi rautaa ryssillä oli vastassa melko epäreilusti: 6500 tankkia vastaan 30 tankkia. Lisäksi meillä oli lentokoneita 130 kappaletta. Neuvostoliitolla niitä oli 3800 kappaletta.

Kaartilainen Bauer kirjoitti 12.08.2011 (10:35)

Tervehdys kaikille. Olen uusi jäsen tässä keskustelussa. Olen juuri lukenut loppuun englantilaisen toimittajan ja kirjailijan Robert Edwardsin vuonna 2006 julkaistun kirjan "Talvisota eurooppalaisin silmin". Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille Talvisodasta kiinnostuille. Kirja antaa hyvän kuvan paitsi kansainvälisestä politiikasta talvisodan aikana myös kattavan kuvan suomalaisten sotatoimista Talvisodassa.
Suomalaiset onnistuivat Joulukuun 1939 aikana pysäyttämään vihulaisen kaikille rintamille. Venäläiset olivat tehneet Joulukuun loppuun mennessä kolme suurta läpimurto yritystä, jotka kaikki olivat pysähtyneet. Sen lisäksi suomalaiset olivat voittaneet kaikki sotatoimet Laatokan pohjoispuolella. Neuvostoliiton 8.armeija oli rampautettu ja kaaoksen vallassa. 9.armeija oli tuhottu ja 7.armeija oli jämähtänyt paikoilleen suomalaisten puolustuslinjojen eteen. Ainoastaan 14.armeija oli saavuttanut tavoitteensa. Se oli vallannut Petsamon, tosin ilman suomalaisten vastarintaa.
Suomalaisten taistelut edellä mainittujen Neuvostoliittolaisten armeijoiden kanssa lienevät suomalaisen sotahistorian kirkkainta kastia. Jotta saataisiin vähän keskustelua virkoamaan, kertokaapas mikä näistä taisteluista on teidän mielestänne se kaikista kirkkain?

Kadetti kuopassa kirjoitti 25.10.2011 (11:13)

  • Vastaa

Petsamon menettäminen on ehkä sen kaivostoiminnan takia nykypäivänä kirpaisevin asia, mutta Karjalan kannaksen alueen taistelut lienevät kokonaisuuden kannalta (koko Suomen olemassaolon kannalta) tärkeimpiä. Jos se olisi pettänyt, olisi maahan päässyt tulvimaan melko vaivattomasti iso virta pensasneuvostoliittolaisia. Lapin kautta joukkojen kuljettaminen suurissa erissä olisi ollut logistisesti vaivalloisempi keikka. Siksipä siellä ei koettu näitä suurimpia yhteenottoja.

Osallistu keskusteluun

  • Lihavoitu
  • Kursivoitu
  • Kuvalinkki
  • URL-linkki
  • Flash
  • Salasana kadonnut?
  • Vain yhteisön jäseneksi liittyneet käyttäjät voivat lähettää viestejä tänne. Ilmoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ennen viestin lähettämistä, tai liity ensin jäseneksi.