Suomen Sodat — Keskustelua Suomen käymistä sodista

Liity, värväydy!

Peräkammari: Reserviläisliitto haluaa sotilaallisen kodinturvan

Kadetti kuopassa kirjoitti 20.02.2011 (01:33)

  • Vastaa

Eilen lauantaina julkaisemassaan pressitiedotteessa todetaan, että Reserviläisliitto haluaa perustaa kodinturvajoukot. Tiedote on kokonaisuudessaan seuraava:

Reserviläisliitto kannattaa kodinturvajoukkojen perustamista. Liiton tuoreessa nettigallupissa 75 prosenttia vastanneista ilmoitti kannattavansa kodinturvajoukkojen muodostamista osaksi puolustusjärjestelmäämme. Asia tulee ajankohtaiseksi puolustusvoimauudistuksen yhteydessä.

Kodinturvaan liittyvä selvitystyö on ollut käynnissä viime syksystä lähtien. Taustalla on tuleva puolustusvoimauudistus, jossa Puolustusvoimien sodan ajan vahvuutta ja varuskuntien määrää saatetaan pienentää. Niiden vastapainoksi harkitaan kodinturvatyyppistä järjestelmää myös Suomeen.

Erilaisia kodinturvajärjestelmiä toimii muissa pohjoismaissa ja Virossa. Isossakyrössä puhuneen Reserviläisliiton puheenjohtajan Markku Pakkasen mukaan mikään niistä sellaisenaan sovellu Suomeen. Erityisesti Reserviläisliitto karsastaa ruotsalaistyyppistä kodinturvaa, jossa Hemvärnet on vahvasti mukana erilaisissa siviilionnettomuustilanteissa.

- On hyvä tiedostaa, ettei suomalaisessa yhteiskunnassa ole ruotsalaisen kodinturvan kokoista aukkoa. Meillä on jo esim. VAPEPA, SPEK ja SPR, jotka hoitavat monia sellaisia tehtäviä, joista Ruotsissa vastaa Hemvärnet. Niinpä mahdollisen uuden toimijan tehtävien tulisi olla ensisijaisesti sotilaallisia.

Kodinturvan tulisi liiton mielestä toimia Puolustusvoimien osana niin, että sen tehtävät liittyisivät paikallispuolustuksen järjestämiseen. Sen yksiköitä pitäisi kuitenkin tarvittaessa voida käyttää myös virka-aputehtävissä. Kodinturvan rakentamisessa tulee Pakkasen mukaan nojautua reserviläisjärjestöihin.

- On myös hyvä pitää mielessä, että vapaaehtoisen maanpuolustuksen aktiivitoimijat tulevat pitkälti reserviläisjärjestöistä. Tätä kuvastaa hyvin se, että tällä hetkellä MPK:n kouluttajista noin kolme neljäsosaa on RES:n ja RUL:n jäseniä. Niinpä toimijoita uuteen järjestelmään, erityisesti päällystöä ja alipäällystöä, olisi hyvä hakea reserviläisjärjestöjen organisaatioihin ja asiantuntemukseen nojautuen.

Isonkyrön Reserviläiset ry:n 50-vuotisjuhlassa sunnuntaina puhunut Markku Pakkanen piti epätodennäköisenä, että suuria määriä kiinnostuneita löytyisi nykyisten maanpuolustusjärjestöjen ulkopuolelta. Puolustusvoimien maakuntajoukkojen rekrytointiongelmiin vedoten hän arveli, että erityisen vaikeaa on miehistöön kuuluvien vapaaehtoisten saaminen mukaan kodinturvajoukkoihin.

Liitteenä on puheenjohtaja Markku Pakkanen juhlapuhe Isonkyrön Reserviläiset ry:n 50-vuotisjuhlassa, joka pidetään Isonkyrön Pohjankyrösalissa sunnuntaina alkaen klo 13.00. Puhe on julkaisuvapaa 20.2.2011 klo 13.00. Lisätietoja puheenjohtaja Markku Pakkanen, 050 512 2575.

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu yli 350 paikallista jäsenyhdistystä ja 18 maakunnallista piiriä. Henkilöjäseniä liitolla on 36.000, joista valtaosa on asepalveluksen suorittaneita henkilöitä. Reserviläisliiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja erilainen koulutus. Liitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä, jonka vapaaehtoiskouluttajista lähes puolet on Reserviläisliiton jäseniä. Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestää vuositasolla noin 1.500 koulutustapahtumaa, joihin osallistuu yli 30.000 suomalaista. Koulutuksen painopiste on reserviläisten sotilaallisessa koulutuksessa. Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Markku Pakkanen. Lisätietoja www-osoitteesta www.reservilaisliitto.fi. Lisätietoja antaa myös toiminnanjohtaja Olli Nyberg, puh. 0400 640 755 tai s-posti olli.nyberg@reservilaisliitto.fi.

Osallistu keskusteluun

  • Lihavoitu
  • Kursivoitu
  • Kuvalinkki
  • URL-linkki
  • Flash
  • Salasana kadonnut?
  • Vain yhteisön jäseneksi liittyneet käyttäjät voivat lähettää viestejä tänne. Ilmoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ennen viestin lähettämistä, tai liity ensin jäseneksi.