Suomen Sodat — Keskustelua Suomen käymistä sodista

Liity, värväydy!

Peräkammari: Faktoja 2. maailmansodasta

Kadetti kuopassa kirjoitti 29.07.2011 (21:21)

  • Vastaa

Tässä on faktapaketti toisesta maailmansodasta. Tiesitkö, että 2. maailmansota on tähän mennessä ollut ihmiskunnalle ja maapallolle tuhoisin kokemus? Se aiheutti enemmän taloudellista vahinkoa, maallista tuhoa ja ihmiskuolemia kuin mikään muu sota sitä ennen.

Eniten kuolonuhreja 2. maailmansodassa koki Neuvostoliitto, jolta kaatui tai kuoli 21 miljoonaa ihmistä. Vuonna 1923 syntyneistä miehistä Neuvostoliitossa 85 prosenttia kuoli sodassa. Neuvostoliiton ja puna-armeijan väkeä on toistuvasti syytetty rikoksista ihmiskuntaa vastaan ja sotarikosten systemaattisesta suorittamisesta. Esimerkiksi yli kaksi miljoonaa saksalaisnaista iältään 0-99 väkisinmaattiin punaurhojen toimesta.

Jokaisesta viidestä 2. maailmansodassa kuolleesta saksalaisesta soturista joka neljäs kuoli Venäjän rintamalla idässä.

Hakaristi on muinainen uskonnollinen symboli, jota on käytetty sanskriitin kielessä. Muinaiset sivilisaatiot Kreikassa, Egyptissä, Intiassa, Kiinassa ja hindujen temppeleissä käyttivät hakaristiä. Sen uskottiin tuovan hyvää onnea ja/tai hedelmällisyyttä.

Taistelukaasuja käytettiin ahkerasti 1. maailmansodassa, mutta toisessa isossa rytinässä sitä käyttivät ainostaan japanilaiset ja italialaiset joukot. Italialaiset käyttivät taistelukaasuja Etiopiassa ja Japanin keisarilliset joukot Kiinassa.

Teoriassa Japani on edelleen sodassa Venäjää vastaan. Maat eivät ole solmineet rauhansopimusta. Edellisen kerran sota yritettiin lopettaa sopimalla vuonna 2000, mutta Japani ei suostunut, sillä se haluaa Venäjän palauttavan sille kuuluvat neljä saarta.

Japanilainen Hiroo Onoda syntyi vuonna 1922. Hän osallistui Lubangin alueella viidakkotaisteluihin. Mies ei ollut saanut sanaa sodan loppumisesta, vaan jatkoi sotimista yhden miehen armeijallaan aina vuoteen 1974 asti. Tuolloin hän kuuli, että Japani oli antautunut ja 2. maailmansota oli päättynyt. Mies antautui oltuaan viidakossa 29 vuotta.

Osallistu keskusteluun

  • Lihavoitu
  • Kursivoitu
  • Kuvalinkki
  • URL-linkki
  • Flash
  • Salasana kadonnut?
  • Vain yhteisön jäseneksi liittyneet käyttäjät voivat lähettää viestejä tänne. Ilmoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ennen viestin lähettämistä, tai liity ensin jäseneksi.